Att gjuta drag
 
Att gjuta sina egna drag är för den fiskeintresserade, förutom en trevlig hobby i hobbyn, också en möjlighet att utveckla ett drag efter en idé man har haft i skallen. Man kan naturligtvis kopiera befintliga drag men jag känner inte till hur upphovsrätt funkar i dessa sammanhang (Inte alls skulle jag tro). I annat fall så kan man låta sig inspireras som jag har gjort och själv tillverkat modellerna för gjutningen i trä. Kolla nedan för att se hur jag har gjort...
 

Till att börja med så får du köpa silikon som pallar den värme som "lättsmälta" metaller genererar. Ett tips är att handla hos www.kinn.com. Själv använder jag silikonet som heter "RTV-silikon 139 Bly" och denna funkar utmärkt.
Du bör också införskaffa lite modellera och något att bygga gjutformen av. Själv valde jag legoklotsar som jag snodde från barnen men jag vet att man kan använda annat material också såsom plyfa eller plexiglas. Det viktiga är att materialet är slätt så att inte silikonet fastnar i gjutfomen. Du bör också skära till ett par plywoodbitar som sedan ska passa i formen för att stärka baksidan av dina gjutformar när dessa ska pressas samman vid gjutning. Detta moment återkommer jag dock till. En snabbtving gör livet både gladare och enklare så en sådan ska du också skaffa. Eftersom det är metall du ska gjuta så får du införskaffa det också och här kan det vara lite problem om du har tänkt dig en helt blyfri legering. Det enda tips jag för tillfället har är en dansk firma vid namn Anku Silver and Stones ApS. De finns på webben under www.anku.dk och väl inne på deras sida ska du gå till "metaller" och sedan bläddra neråt på sidan tills du kommer till "Hvidmetal". Denna legering är blyfri och ska enligt hörsägen vara styv nog att gjuta drag av. Själv ligger jag stundom sömnlös på grund av att jag för tillfället gjuter av gamla däckvikter blandat med Slöjd-Detaljers Sveametall. Denna innehåller något mindre bly (55%) men är ändå en miljöbov. Skulle du ha något tips att komma med så hör gärna av dig gällande blyfri gjutmetall för inköp i Sverige.

 

Jag valde som sagt att själv göra mina modeller till dragen i trä. Hur noga jag än förklarar här så kommer du till att märka att det är svårt att gissa vad vikten kommer att bli på det färdiga draget. Detta beror dels på vilken legering du använder men givetvis också hur draget ser ut. Det är med andra ord inte säkert att du får samma vikt på ditt drag som på ett drag av metall som du exempelvis gjuter av. Nåväl, man får lära sig lite av sina misstag och det är ju enligt många den bästa av skolor som finns. Här till höger ser du hur mina gjutmodeller slutligen kom att se ut. Även om de två översta har låtit sig inspireras av sølvpilen så är de dock gjorda för hand utan någon modell framför mer än minnet. Den nedersta modellen hade jag funderat på en längre tid och faktiskt... den går mycket fint i vattnet.

 

 

Baksidan valde jag att först spackla upp då de till att börja med blev alldeles för tunna. Efter det så skålade jag ut dem för att på så sätt få ner den förmodade vikten och "tvinga" draget att lägga den rundade sidan neråt i vattnet. Detta funkar givetvis också med en plan baksida men jag valde denna modell för att ändå få en viss tjocklek i kanterna på draget. Att öglorna är borta på bilderna har inget med gjutningen att göra. De har helt enkelt trillat bort efter att formgjutningen var genomförd så det finns ingen tanke bakom det, bara slarv.
 


 

 

Okej, då ska vi börja göra gjutformen. Börja med att kavla ut modellera så pass stort att ram 1 till gjutformen gott och väl får plats på längden och bredden. Ramen måste täcka leran ordentligt för att inte silikonen ska rinna ut när du sedan slår i den i formen. Om du ska gjuta böjda drag så se till att modelleran följer dragets form. Det är den s.k. baksidan som du ska lägga ner mot modelleran och du bör kontrollera att draget är välpolerat. Dels för att draget inte ska fastna i silikonen och även för att eliminera att du får en slarvig avgjutning då alla märken kommer att synas i formen när du sedan gjuter. Tryck inte ner draget onödigt djupt utan lägg bara ner det så pass att öglorna i ändarna på draget ligger emot modelleran.

 

 

Nu ska vi bygga gjutram 1. Jag kallar den gjutram 1 eftersom det även senare kommer en gjutram 2. D.v.s. eftersom jag i denna instruktion använder en legoram så ska vi senare bygga på denna vilken jag kallar gjutram 2. Rent principiellt kan man lika gärna använda en plastram eller i något annat material som lätt släpper från silikonen.

Vi bygger ramen och sätter den färdiga ramen ner i modelleran och runt draget du ämnar gjuta av och ser till att ramen är minst 30mm hög. Använd sedan baksidan av ett 6mm borr och tryck ner detta 4-5mm i modelleran. Dessa hål ska fungera som styrtappar i den senare första halvan av silikonformen. Se till att du inte placerar styrtapparna så att de kommer i vägen för det ställe där du sedan skall skära ut för att kunna slå i den smälta metallen i formen.

 

Nu är det dags att blanda silikonen med härdare. Hur mycket du ska använda räknar du ut genom att multiplicera längden x bredden x höjden på formen. Höjden, alltså tjockleken, på formen bör vara minst ca 20mm. (T.ex. 90mm x 45mm x 20mm=81000 / 100000= 0,81 dl)
Blanda silikon och härdare enligt anvisningarna med exempelvis en glasspinne i en plastmugg. Tänk på att du sannolikt får slänga det du använder som blandningskärl. Använd gärna en medicinmugg för att mäta upp hur mycket 0,81 dl är. Mät ut det på muggen och gör ett streck så att du blandar rätt mängd När du blandat det hela ordentligt så ska du låta silikonblandningen stå några minuter för att tvinga upp bubblor i silikonet innan du slår det i ramen. Du kan hjälpa bubblorna på traven genom att slå plastmuggen i bordet.

 

Slå nu silikonblandningen i ramen. Nu kan du skära ut en bit plywood som ryms inom ramen som du försiktigt trycker ner ett par-tre millimeter i silikonen. Fäst gärna en skruv eller något annat med snabblim så att det blir lättare att få dit plywoodbiten. Denna skruv eller vad det är plockar du givetvis bort sedan. Plywood biten ska agera stabilisator när du sedan ska använda din färdiga form. Det blir mycket lättare att sedan använda din snabbtving om du har en stabil baksida på dina gjuthalvor. Ställ sedan formen för härdning i 24 timmar.




 


När härdningen är klar så kan du plocka bort modelleran och legoramen. Nu har du ena gjuthalvan färdig. Lossa dragen för att kolla så att allt är ok. Om det uppkommit "silikonflärpar" så skär du bort dessa. Lägg sedan tillbaka dragen i formen och pensla vaselin på gjutformen så att nästa silikonlager inte fastnar. Dragen ska du inte pensla på, där fäster ändå inte silikonen. Vidare så bygger du nu givetvis på ramen så att du kan slå på nästa lager silikon för härdning. Gör likadant som innan. Nu är det till att vänta ytterligare 24 timmar


 


Nu är gjutformen nästan klar och nu kan du roa dig med att skära bort silikonflikar och annat som stör dig.


 

Nu ska vi skära ut det hål som erfordras för att kunna slå i den smälta metallen.


 

Börja med att skära ut ett ifyllnadshål enligt bilden. När du sedan skär neråt där metallen ska till att rinna in i "draget" så ska du vara mycket försiktig. Naturligtvis så ska metallen lätt rinna in men samtidigt ska det vara enkelt att sedan bryta bort draget från den "stam" som bildas av metall när man gjuter. "Stammens" koppling till draget ska givetvis vara så minimal som möjligt för att slippa efterarbete, som t.ex. slipning, i möjligaste mån.Man ska helst bara behöva bryta loss draget. Samtidigt måste passagen vara så pass stor att det inte blir en flaskhals där metallen hinner stelna innan man har fyllt ut hela draget.

När ena halvan är förmodat klar så ska det som du har skurit ut sotas. Till detta använder du t.ex. ett stearinljus. Det viktigaste är att din eldkälla sotar.



 


Detta för att skapa ett avtryck på din andra gjuthalva så att du kan skära ut likadant på denna.


 

 

Vilket kommer att se ut såhär på din motsvarande del. Nu skär du bara ut enligt avtrycket och tänk på att vara försiktig vid ingångarna till "draget".


 


Nu ska vi provgjuta...
Sota båda halvorna ordentligt över ditt stearinljus. Sätt samman dina gjuthalvor och använd din snabbtving för att hålla dem samman. Tänk på att bara precis pressa ihop så att de håller samman. Om du pressar för hårt så riskerar du att inte få i någon metall i formarna då silikon är ganska rörligt. Värm metallen på en platta eller med gasol tills metallen ligger förhållandevis jämnt ut mot kanten. Om metallen skapar en konvex kant ut mot stöpslevens kant så är metallen för kall. Börjar den bli blå så är den för varm. Själv brukar jag också hålla ytan fri från slagg med hjälp av en skruvmejsel så att det blir lättare att hälla i metallen.


 


Vi låter anrättningen svalna någon minut innan vi öppnar och tittar på resultatet.
Tadaaaa...! Gjutningen blev bra för att vara provgjutning. Det är nämligen så att en gjutform behöver "gjutas in" och det krävs ganska så några stycken gjutningar innan dragen får en fin ytfinish. Glöm inte att sota mellan varje gjutning.

För att slippa borra i var ände av draget så passar vi på att gjuta in en rostfri eller galvad tråd i tjocklek 0,6 - 0,9 mm. Skaffa gärna en plåtbit med de rätta måtten som du kan böja tråden runt. Att stå och måtta och böja var och en tråd på frihand går men blir otroligt ineffektivt. Lägg sedan in tråden enligt min skiss innan du sätter ihop halvorna och gjuter. Böj gärna in slutet av tråden i var ände så som skissen visar så säkrar du tråden ytterligare i gjutningen.



 

Nu återstår egentligen bara lite finputsning, ev. spackling och lackering. När man gjuter in tråden i draget kan ibland tråden lägga sig mot gjutformen varvid den smälta metallen inte riktigt orkar omsluta tråden vilket inte blir så snyggt. Vid dessa tillfällen kan man använda lite spackel och snygga till det med innan man lackar. Själv använder jag vanliga sprayfärger på burk vilket funkar ypperligt.  Den ännu mer seriöse draggjutaren lägger också sedan på en klarlack, typ vattenbaserad golvlack, men det avhåller jag mig ifrån då mycket rutinerade havsöringsfiskare har slagit i mig att lite patina på dragen bara gör dem ännu mer attraktiva för fisken...
Sammantaget så kan man säga att draggjutning knappast är någon vetenskap men tro mig, ju noggrannare du är desto bättre slutresultat får du.

Är det något du undrar över så kan du givetvis mejla mig.

Lycka till i ditt arbete // Jonne
 

 

Tillbaka till hjemmelavet
 

Copyright © 2006 Jonas Nilsson
All rights reserved

Du får gärna använda saker från sidan om du frågar mig först och anger källa